N.L.P. (Neuro - Linguïstisch - Programmeren)

N.L.P. (Neuro - Linguïstisch - Programmeren) is de studie van hoe de taal die je uitspreekt en ook die je denkt, effect heeft op ons zenuwstelsel. Hoe je je voelt is niet het resultaat van wat er in je leven gebeurt, maar het resultaat van hoe je de situatie benadert. De kwaliteit van het leven voor succesvolle mensen hangt af van hoe zij omgaan met de gebeurtenissen in hun leven. Met NLP kunnen we leren de benadering van levenssituaties te veranderen, wat weer een effect heeft op onze emoties en handelswijze, dus ook op ons zenuwstelsel.

Uitleg N.L.P.

Als je jezelf met een computer vergelijkt en dat wat je denkt en verbaliseert komt op het scherm. Het toetsenbord is het lichaam. En de harddisk is het onderbewustzijn.

Om op de harddisk te kunnen komen, zul je het toetsenbord moeten gebruiken en bepaalde handelingen moeten verrichten, zodat je kan zien wat voor programma's er draaien.


Programma's worden gemaakt vanaf het moment van de zwangerschap en daarna de geboorte tot het moment waar je nu bent. Dat is dus heel wat. Alleen je gaat door bepaalde fases in je leven, dat er nogal wat kan veranderen. Als je dan je oude programma meeneemt naar een nieuwe fase, dan kan het wel eens zo zijn, dat het niet helemaal klopt, met wat je zou kunnen voelen tijdens deze nieuwe fase met een oud programma, b.v. je hebt alles wat je hartje begeerd, maar kan er toch niet van genieten. In dat geval kan er een blokkade zijn, dat voortkomt vanuit een oud programma.

Deze blokkades worden vaak ook in het lichaam vastgelegd, waardoor men weer anders gaat lopen, zitten enz. ( Waardoor je weer de lichaamstaal kunt lezen.) Door het lichaam als toetsenbord te gebruiken, doormiddel van ankers te maken op bepaalde plaatsen van het lichaam, herkent het onderbewustzijn de negatieve gedachten van de positieve en kun je zo bewust worden van je gedachtegang en wat voor effect dat heeft op je lichamelijke, emotionele en geestelijke welzijn.

Kortom N.L.P. biedt je een mogelijkheid om je programma te veranderen en daardoor je hele leven een nieuwe wending te geven.

Het mooie van N.L.P. is dat de cliënt ten alle tijde in controle is en alleen maar bewuster wordt tijdens de behandeling.

Een korte en kleine uitleg over wat u kunt verwachten tijdens een N.L.P. counseling:
Er wordt een intake genomen om zo erachter te komen wat er precies speelt. U mag daarna kiezen of u wilt liggen of zitten, naargelang de behoefte. De therapeut maakt ankers tijdens de N.L.P. interventie, door licht plaatsen aan te tappen op b.v. uw knieën, handen of een arm.

Om globale cognities ( cognitieve functies zijn o.a.; waarneming, aandacht, inprenting, geheugen, oriëntatie, denken, taalgebruik, vaardigheden ) te veranderen wordt teruggegaan naar het eerste kleine voorval waar dat idee ontstond.

Soms blijkt de reactie op een trauma belangrijker dan het trauma zelf.
Bijvoorbeeld: als je erg bang geweest bent toen je gepest werd als kind en je naar huis rende om het aan je moeder te vertellen, die daar vervolgens vol ongeloof op reageerde. Dan kan het zijn dat de boosheid over het ongeloof van je moeder, belangrijker was, dan de angst voor het pesten. Toch is men in zo'n geval geneigd alleen aan het pesten te denken.

Soms is het nodig nog verder terug te zoeken, de vragenstelling gaat dan ongeveer zo;

  • Vraag: Wat was het ergst aan de zelfmoord van je broer?
  • Antwoord: Dat hij zo alleen was
  • Vraag: Wanneer was je zelf erg alleen?
  • Antwoord: Jaren daarvoor in het ziekenhuis.
  • Vraag: En waar doet dat je aan terug denken?
  • Antwoord: Aan toen ik klein was en mijn moeder mij alleen liet.

Zo zijn er veel voorbeelden en verhalen.


Lichaamsgerichte psychotherapie

Zelf helende vermogen van het lichaam

Het lichaam is voortdurend zichzelf aan het herstellen. Dit systeem, dat min of meer zelfstandig functioneert, kan uit balans raken door b.v. acute blessures, emotionele stress, verkeerde voeding etc. dit heeft zeer grote invloed op de motoriek, en de fysiologische processen en daarmee ook samenhangend de emotionele processen van de persoon.

Door de grote hoeveelheid signalen die per seconde naar de hersenen gaan, komen niet alle prikkels meer aan.

Er is op dat moment sprake van een communicatiestoornis tussen het lichaam en de hersenen en zullen de hersenen dus geen herstellende prikkels naar het lichaam sturen om de balans te herstellen. Hierdoor blijft de onbalans aanwezig en zal dat de nodige klachten kunnen gaan geven of in stand houden. Door te werken met lichaamsgerichte psychotherapie hersteld dat contact. Alsof je een stekker weer in het stopcontact stopt. Het blijkt dat via de autonome prikkeloverdracht binnen het fasciale systeem net als bij het dominospel steeds meer systemen hun "vrijheid" in het uitvoeren van hun functies terugwinnen en daardoor de meest verrassende veranderingen teweeg kunnen brengen in het lichaam. Het herstellend vermogen functioneert weer.

Het is mijn overtuiging dat het lichaam ons zelf de helende ervaring kan geven, die we nodig hebben. Dat doet het systeem op zijn eigen tempo en tijd. Het is de kunst hiernaar te leren luisteren. Soms is het fijn hierbij iemand te hebben die meeluistert en meekijkt, soms wat ondersteuning kan bieden, soms wat aanmoediging en soms wat veilige begrenzing.


Zorgverzekeraars vergoeden geheel of gedeeltelijk deze behandeling.