Bowen Therapie

Wat is Bowen therapie?

Bowen therapie is een nieuwe zachte behandeltechniek met een zeer krachtige uitwerking die sinds een aantal jaren zijn opmars maakt in Nederland. Een behandeling bestaat uit een serie rolbewegingen gemaakt met de duimen en vingers over nauwkeurig gelokaliseerde plaatsen op spieren verspreid over het hele lichaam. De druk waarmee deze rolbeweging gemaakt wordt is zacht en geeft naast een lichte rek van de spier, ook een prikkel aan het bindweefselomhulsel (de fascie). Het geheel resulteert in een reeks van reflexen. Via receptoren wordt een seintje gegeven aan bepaalde centra in de hersenen. Enerzijds de centra die de hormonenhuishouding regelen en anderzijds de centra wat het zenuwstelsel van onbewuste processen reguleert.


Zelfherstellend vermogen

Het lichaam is voortdurend zichzelf aan het herstellen. Dit systeem, dat min of meer zelfstandig functioneert, kan uit balans raken door b.v. acute blessures, emotionele stress, verkeerde voeding etc. dit heeft zeer grote invloed op de motoriek, en de fysiologische processen en daarmee ook samenhangend de emotionele processen van de persoon.


Door de grote hoeveelheid signalen die per seconde naar de hersenen gaan, komen niet alle prikkels aan.Er is op dat moment sprake van een communicatiestoornis tussen het lichaam en de hersenen en zullen de hersenen dus geen herstellende prikkels naar het lichaam sturen om de balans te herstellen. Hierdoor blijft de onbalans aanwezig en zal dat de nodige klachten kunnen gaan geven of in stand houden. De Bowen techniek hersteld dat contact, dit gebeurt via bovengenoemde reflexen. Alsof je een stekker weer in het stopcontact stopt. Het blijkt dat via de autonome prikkeloverdracht binnen het fasciale systeem net als bij het dominospel steeds meer systemen hun "vrijheid" in het uitvoeren van hun functies terugwinnen en daardoor de meest verrassende veranderingen teweeg kunnen brengen in het lichaam. Het herstellend vermogen functioneert weer.


Hoe is de Bowen Techniek ontstaan?

De Bowen techniek is ontwikkeld door Thomas Ambrose Bowen in Australië. Hij had grote interesse in massage en lichaamswerk en bestede veel tijd aan het observeren van mensen en dieren. Hij ontdekte dat slechts een zeer korte, zachte prikkel op bepaalde sleutelplaatsen van dit fasciale systeem een regulering in het hele systeem bracht, waarbij het lichaam zichzelf ging herstellen. Toen hij net 40 jaar was had hij een drukke praktijk en behandelde veel mensen met de Bowen Techniek. In 1973, tijdens een interview, kwam hij tot de ontdekking dat hij ongeveer 280 patiënten per week behandelde, dat is 13.000 mensen per jaar. 88% van hen werd maar 2 tot 3 keer behandeld. Dhr. Bowen overleed in het begin van de jaren 80 en werd 66 jaar. Op dit moment zijn er verschillende behandelingsvormen gebaseerd op zijn werk.

Alhoewel het hier in Nederland nu heel langzaam uit de kinderschoenen aan het groeien is, heeft de Bowen techniek in Australië, Nieuw-Zeeland, Engeland en de Verenigde Staten een steeds belangrijkere plaats ingenomen in de gezondheidszorg. Steeds meer mensen krijgen in de gaten wat de Bowen techniek voor hen kan betekenen.

Dat is ook te merken in de praktijk. Op 1 februari 2003 opende het Additief Geneeskundig Centrum haar deuren onder leiding van Elena den Blanken. Sindsdien zijn er al veel mensen effectief geholpen binnen enkele behandelingen. Mensen die soms al bijna een jaar in de ziektewet zaten kunnen langzaam aan weer terug aan het werk en sommigen werken al snel weer fulltime. Lichamelijke pijn vermindert aanzienlijk of verdwijnt helemaal.

De kwaliteit van het leven verbetert vaak, vanwege het feit dat mensen zich emotioneel veel beter gaan voelen en vaak overal weer zin in krijgen en 'het nut' er weer van gaan inzien. Ook kinderen die slecht slapen en moeilijkheden op school hebben kunnen vrij snel verbetering ervaren met de Bowen therapie, zowel in hun slaappatroon als met concentreren op school.


Welke klachten zijn goed geholpen met de Bowen therapie?

Welke klachten niet zou een betere vraag zijn, maar hieronder enkele vermeld:

whiplash, migraine, R.S.I., tenniselleboog, frozen shoulder en andere schouder problemen, astmatische condities, hooikoorts, voet- rug- knie klachten, nekpijn, darmproblemen, hoge bloeddruk, nierproblemen, huidaandoeningen, depressies, chronische vermoeidheid, PMS, hormonale problemen, reumatische aandoeningen, etc.

Mensen met spasme en/of een beperking blijken erg veel baat te hebben bij de Bowen- techniek. Zij ervaren rust en ontspanning.

Volwassenen en kinderen die moeilijk bereikbaar zijn, staan na een Bowen behandeling vaak meer open en contact leggen wordt daardoor makkelijker, voor zowel de persoon zelf als voor de buitenwereld.

Ook in de sport heeft de Bowen therapie zijn nut bewezen, daar kan Ielja Strik internationaal topsportster en meervoudig wereldkampioen van meepraten. Zij heeft enorme baat bij de Bowen Therapie gehad voor haar trainingen en wedstrijden. Voordat Ielja met de Bowen Techniek in contact kwam, had ze na zware trainingen en wedstrijden veel last van vermoeidheid en spierpijn. Dit ging gepaard met een hoge bloeddruk van 186/112 en een te hoog cholesterolgehalte van 7.5. Verder had ze al jaren last van astma, vooral 's nachts. Na 4 behandelingen was haar bloeddruk en cholesterolgehalte gestabiliseerd en dat is vrijwel zo gebleven zonder medicijnen. Ook van haar astma kreeg Ielja minder last, waardoor mede haar slaappatroon werd verbeterd. Verder voelt ze zich een stuk rustiger en in balans.

Blessures herstellen beter, waarna de training kan worden hervat voor nog betere prestaties.

NB: Daar geen een therapie garanties kan geven is dit ook zo bij de Bowen- therapie. Elk persoon is anders en reageert daardoor ook anders. Eerst wordt gekeken of de behandeling aanslaat. Dit gebeurd door de eerste 3 behandelingen van ongeveer 1 uur, 3 weken achter elkaar te ondergaan. In die 3 weken wordt het al snel duidelijk of de behandeling aanslaat en wordt er geëvalueerd.

Naast de Bowen therapie werkt Elena ook als orthomoleculaire gewichtsconsulente en kunt u ook bij haar terecht voor N.L.P. ( Neuro Linguistisch Programmeren ) en Hypnotherapie en Emmett techniek.


Zorgverzekeraars vergoeden geheel of gedeeltelijk deze behandeling.

Afspraak maken AVG Privacy